Gå til sidens hovedinnhold

18-åring mener barnehagen ga henne mye: – Det la et meget godt grunnlag for meg

18 år gamle Suwipha Inthamat fra Trøgstad sier barnehagen la et godt grunnlag for henne.

– Så lenge jeg kan huske har jeg vært glad i mennesker, spesielt barn. Jeg har lyst til å jobbe med barn og unge slik at jeg kan gi bistand og omsorg til dem som behøver det. Dette gir dem muligheten til å føle seg sett, noe som er utrolig viktig, forteller trøgstingen som går barne- og ungdomsarbeiderfag på videregående skole.

Hun tror barnehagen gjorde henne mer sosial.

– Jeg tror jeg aldri ville vært så sosial som jeg er i dag om jeg ikke hadde blitt sendt i barnehagen før jeg startet på grunnskolen, sier hun.

Trøgstadkvinnen sier at hun tilegnet seg mange ferdigheter i barnehagen.

– Jeg lærte utrolig mange grunnleggende ting i barnehagen. Alt ifra å telle og fargelegge, til finmotorikk og grovmotorikk. Finmotorikk handler om å bruke hendene, som du for eksempel lærer når du fargelegger, klipper og leker med klosser. Grovmotorikk baserer seg på store handlinger, som for eksempel å leke generelt. Disse grunnleggende tingene ga meg et forsprang da jeg startet på skolen, smiler 18 åringen.

Sosialisering

Å sosialisere seg med andre barn er det Inthamat synes var høydepunktet med barnehagen.

– Jeg fikk kjenne på det å være sosial med andre barn, lære av andre og det å oppleve nye ting. Ikke nok med det lærte jeg mye om andre barn med minoritetsbakgrunn og dermed også om andre kulturer. Dette ga meg også et innblikk i hvordan samfunnet vårt var bygd opp, forklarer Trøgstad-kvinnen.

Oppfordrer foreldrene

Selv en stor prosentandel barn blir sendt i barnehagen, er det også mange som av ulike årsaker velger å holde barna sine hjemme.

– Det er så mye man går glipp av når man ikke blir sendt i barnehagen. Noen får kanskje like bra oppfølging av de foresatte som de ville fått av førskolelærerne. Jeg vil oppfordre alle foreldre som har mulighet til å sende barna sine i barnehagen, for når jeg tenker på det la det et meget godt grunnlag for meg og åpnet utrolig mange dører, forteller Inthamat storfornøyd.

– Barnehage er en gullgruve

Cecilie Evertsen Stanghelle ønsker å spre mer kunnskap om fordelene som kommer ved å sende barna i barnehagen.

En studie viser at så mye som 92,2 prosent av barn mellom 1 og 5 år hadde barnehageplass i 2019. Dette gjør Stanghelle glad.

– Det kan være mange fordeler ved å sende barna i barnehagen. Først og fremst får de muligheten til å sosialisere seg med andre barn. Deretter kan de være heldige å få erfare at andre voksne kan være til å stole på, sier Stanghelle som er forsker ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning på Universitetet i Stavanger.

Stanghelle påpeker at barnehagen er med å utjevne sosiale forskjeller og kan føre til bedre helse.

– En studie viser at de barna som går i høykvalitetsbarnehagene ser ut til å være særlig utviklet innen kognitive og emosjonell utvikling. Barnehagen er en del av utdanningssystemet og noen studier kan vise til at barn i lavinntektsfamilier ser ut til å være særlig beskyttet av høykvalitetsbarnehager i forbindelse med symptomer på angst og depresjon, sier Stavanger-kvinnen.

I tillegg viser det seg at barn som har blitt sendt i barnehagen i større grad tar høyere utdanning, er sysselsatt, og bruker mindre sosiale tjenester.

Kommentarer til denne saken