Skilpadde og nordlys

GEIRR TVEITT: «Klaverkonsert nr.1 & 4 - Skilpaddesongen» BIS CD-1397 (2004) Spilletid: 81.13

Publisert 17.06.2004 kl 08:00 Oppdatert 30.07.2004 kl 09:25

Tips en venn på e-post:

To klaverkonserter og ett vokalverk av denne ultra-spesielle norske komponisten har Ole Kristian Ruud og Stavanger symfoniorkester gitt seg i kast med denne gangen.

Tveitts første klaverkonsert (uroppført i 1931 i Leipzig) kan kanskje tidfestes til komponistens gymnasperiode. Selv om den sannsynligvis gjennomgikk store endringen under den unge komponistens studieopphold i Leipzig. Konserten er ulik mye av det Tveitt har blitt kjent for. Han har ennå ikke fått fram de særtrekk som skulle prege hans komponering gjennom hele livet. Konserten kan for mange virke som en parantes i hans verkfortegnelse, men er likevel viktig fordi vi allerede her kan registrere en ung mann som vil stå på sine egne ben, løsrevet fra det som er «riktig» musikk. Men selvsagt kan man høre Tveitts inspirasjon fra norsk folkemusikk.

Det er Sveinung Bjelland som er solist på denne konserten. Hans delikate spill i de svake partiene er glimrende og det er en fryd å høre hvordan hans overbevisende teknikk kommer til sin rett i midtsatsen.

I den fjerde konserten (1949) er det Håkon Austbø som er solist. Han er blitt en Tveitt-tolker av rang og hans spill i den mer moderne konserten som bærer navnet «Nordljos» er blendende. Samspillet med Stavanger symfoniorkester gjør at lytteren meget enkelt kan skape seg de assosiasjoner som er komponistens intensjoner. Konserten, solistens og musikernes spill er like magisk som når det trolske nordlyset åpenbarer seg.

Det er mezzo-sopranen Ingebjørg Kosmo som er solist i «The turtle», basert på tredje kapittel i John Steinbecks «The Grapes of Wrath». Dette verket fikk sin urframførelse først i 1994 og er et enormt verg på nesten 30 minutter, med et særdeles krevende solistparti. Og det er virkelig et imponerende stykke arbeid Kosmo legger ned i denne innspillingen. Verket var tiltenkt Kirsten Flagstad.

Denne platen føyer seg pent inn i serien av meget hørverdige innspillinger fra denne komponisten.

På forsiden nå


Tyske stjerner kommer med kofferten full av rockabilly-hits

De covret Rihanna og nådde 70 millioner på YouTube. Nå skal de rocke gressplenen ved Tebosenteret.

  • SE VIDEO.

Nå nikker gamle nisser til nye øyne

Hoff og Lunds gamle juleutstilling har fått nytt liv i vinduet hos Flügger Farve.

...

– Jeg føler meg meget selvsikker og nyter hvert eneste sekund

Spydebergingen er strålende fornøyd med åpningen av årets siste VM-runde.

...

Høyesterett forkastet anken etter dødsvolden i Apalveien

Mener sju måneder holder for gjerningsmennene som slo og sparket Tommy Larsen med dødelig utfall. Enken reagerer sterkt på dommen.