...
Bergensbanen. Foto: Jernbaneverket/Njål Svingheim

Ser på NSB-ulykke

Jernbaneverkets jurister har startet behandlingen av erstatningskravet på 150 millioner kroner etter ulykken på Bergensbanen i fjor.

Publisert 18.07.2012 kl 15:42 Oppdatert 18.07.2012 kl 15:54

Tips en venn på e-post:

– Juristene våre og regjeringsadvokaten vil se på dette for å ta stilling til om vi er erstatningspliktige. Siden det er utbetaling fra statskassen, er regjeringsadvokaten koblet inn. Vi kan ikke utelukke at vi godtar kravet. Vi må se på alle sider ved dette, sier kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland i Jernbaneverket til NTB.

Det er NSB som gjennom sitt forsikringsselskap Tryg krever erstatning etter at et togsett brant opp da et ekspresstog med 250 personer om bord kjørte inn i et brennende snøoverbygg ved Hallingskeid stasjon.

Ingen ble skadd, men de materielle skadene var store etter brannen 16. juni i fjor. Siden det brant i en installasjon ved jernbanen, er det Jernbaneverket og ikke NSB, som har ansvaret.

Kravet kommer etter at Statens havarikommisjon la fram sin rapport om ulykken i juni. Det juristene særlig vil se på, er hvor klart det fremgår at Jernbaneverket kan klandres.

I rapporten konkluderer Havarikommisjonen med at det ikke er funnet en entydig og direkte påviselig brannårsak.

Havarikommisjonen mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) må ta større ansvar for å koordinere og informere lokale brannvesen for å sikre beredskapen på utilgjengelige steder på jernbanen.

Undersøkelsen viser at tilsyn og faglig støtte fra DSB til brannvesen ikke har vært tilstrekkelig og at det er for stor grad av tilfeldigheter som har ført til heldige utfall av hendelser som den som fant sted 16. juni.

– Dette arbeidet vil nok ta en del av høsten. I saker som dette er det flere meninger å diskutere. Det er et stort beløp og sånn sett en viktig sak, sier Horrisland.

Han ønsker ikke å si om det er noe i rapporten som peker i den ene eller den andre retningen.

I motsetning til NSB, som er et statlig aksjeselskap og derfor har egen forsikringsordning, er Jernbaneverket statlig eid og dermed selvassurandør. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Alvorlig front mot frontkollisjon på E18

Tips oss: E-POST: redaksjonen@smaalenene.no
TLF: 909 70 700
Mobilbilde: Send SMABILDE til 2005

Den kritisk skadde er fraktet til Ullevål sykehus.

...

Tatt for tyveriraid – forsøkte å lure politiet

Mysebu-beboere sa de var 15 og 16 år, ble pågrepet og alderstestet. Testen viste at de ikke var mindreårige likevel.

...

Husk å stille klokken!

Men hvordan var det igjen? Skal den stilles fram eller tilbake?

Bil kjørte av veien og havnet på taket

En person var i bilen, men skadeomfanget er ennå ikke kjent.